Горінчівська сільська територіальна громада
Хустський район, Закарпатська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Михайло Калинич: Чому не варто приносити на кладовище штучні квіти і які є альтернативи

Дата: 08.05.2021 16:48
Кількість переглядів: 3118

Фото без описуГорінчівська сільска рада працює над розробкою проєкту рішення про заборону використання штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів, на об’єктах  благоустрою Горінчівської громади.

Що це значить? У разі прийняття такого рішення на кладовища, до пам’ятників не можна буде приносити ритуальні пластикові квіти з наступного року. 

Цій традиції близько — 30 років, пластиковими ритуальними квітами почали торгувати в 90-х. До того на могили носили квіти з ниток та паперу, вінки з природних матеріалів, живі квіти та свічки. Пластик швидко завоював прихильність серед людей через практичність, бо не потребує догляду. Особливо багато пластикових ритуальних виробів несуть на кладовища в поминальні дні. Вироби потрапляють до нас із Китаю, рік лежать на могилі, потім їх замінюють новим пластиком. Більшість пластикової атрибутики не вивозять на сміттєзвалище, а спалюють прямо на кладовищах, що забруднює повітря різними токсичними речовинами. 

Потрапляючи на несанкціоновані сміттєзвалища громади пластик не розкладається щонайменше 200 років.

Останні декілька років в Україні еко-активісти в різних регіонах порушують цю проблему. 

Чому не варто приносити на могили штучні квіти та яка є альтернатива?

Аргументи заборони прості й зрозумілі: по-перше, люди палять пластикові вінки, від чого у повітря потрапляють канцерогени, які провокують онкохвороби. Також це може спричинити пожежу на кладовищі. По-друге, вінки вивозять на смітник і це примножує загальну кількість пластику в природі.

Щодо шкоди, пелюстки штучних квітів виготовляють із синтетичних тканин – поліестеру, латексу, органзи, оброблених різними хімічними складовими. Для їх фарбування використовуються переважно анілінові фарби – досить токсичні сполуки, які можуть чинити негативний вплив на здоров’я. Стебла, бутони і інші декоративні елементи в більшості випадків роблять із пластику, найчастіше з ПВХ, теж досить токсичного. Серцевини і дрібний декор можуть виготовлятися з пінопласту, який при нагріванні (наприклад, на сонці) здатний виділяти канцерогенну речовину – стирол.

А при спалюванні, в навколишнє середовище виділяються важкі метали і діоксини – стійкі органічні забруднювачі, що мають найсильнішу канцерогенну дію і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Нині є чимало аналогів пластиковим ритуальним атрибутам. Вони безпечні для довкілля, не потребують великого догляду та не коштують великих грошей. Зокрема:

–          живі квіти (висаджені або в букеті);

–          вінки з хвої та живих квітів;

–          сухоцвіти;

–          озеленення території багаторічними травами, тощо.

Висаджені ж квіти у землю будуть слугувати не один рік. А газонна  чи багаторічна трава зменшить кількість бур’яну та зробить ґрунт міцнішим.

Пластикові квіти нічим не допоможуть мертвим, але точно зашкодять живим.

Церква у свою чергу закликає: найкраще на цвинтар йти з молитвою та свічкою. Якщо хочете продемонструвати свою любов та пошану до близьких і рідних, то принесіть живі квіти чи посадіть їх.

Тому звертаюся та прошу мешканців нашої громади дбати про своє безпечне майбутнє і рекомендую не приносити на кладовища штучні пластикові квіти та вінки, використовувати альтернативу – живі квіти, висаджені в ґрунт, багаторічні трави, сухоцвіти та свічки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь