Горінчівська сільська територіальна громада
Хустський район, Закарпатська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Впровадження системи енергетичного менеджменту — інструмент енергетичної безпеки громад

Дата: 31.03.2023 20:02
Кількість переглядів: 142

Горінчівський сільський голова Михайло Калинич разом з спеціалістами сільської ради Іваном Росохою та Михайлом Вакаровим приймають участь в конференції «Впровадження системи енергетичного менеджменту — інструмент енергетичної безпеки громад», яка проходить в місті Івано-Франківську.

Участь у заході беруть керівництво дев’яти громад Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей, представники ОВА та обласних рад, місцеві асоціації, експерти з питань енергоефективності.

«У воєнний час забезпечення енергетичної безпеки є одним з головних пріоритетів у створенні умов для нормального функціонування Горінчівської територіальної громади. Загальні витрати громади на паливно-енергетичні ресурси становлять майже 10% бюджетних видатків, що є важким тягарем для нас» – зазначає сільський голова.

Сьогодні, зважаючи на військову ситуацію, громади у тилових регіонах намагаються самостійно впроваджувати заходи з енергоефективності на об'єктах критичної інфраструктури,такі як утеплення фасадів та дахів громадських будівель (шкіл, дитячих садків, лікарень тощо), заміна дверей та вікон на нові з вищим класом енергоефективності, встановлення систем опалення на основі відновлюваних джерел енергії та сучасного світлодіодного освітлення. В умовах російської агресії проблеми, пов'язані з енергопостачанням, значно загострилися.

Ще одним важливим фактором є те, що різні громади мають різний потенціал енергозбереження, хоча і готові зробити свій внесок у пом'якшення наслідків зміни клімату.

З огляду на вищезазначене, основною метою є вирішення проблем енергоспоживання шляхом зменшення енергоспоживання в громадах. Це передбачає навчання та підвищення кваліфікації муніципальних енергоменеджерів, розробку програм енергетичної безпеки, інвентаризацію викидів СО2 та розробку заходів щодо їх скорочення, облаштування робочих місць енергоменеджерів та встановлення відповідного програмного забезпечення для щоденного моніторингу енергоспоживання.

Захід проводиться в рамках проекту «Співпраця задля впровадження систем енергоменеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», який підтримується ULEAD з Європою.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь