Горінчівська сільська територіальна громада
Хустський район, Закарпатська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЮНІСЕФ ініціює програму “Кращий догляд для кожної дитини”

Дата: 19.09.2024 15:43
Кількість переглядів: 58

Наша місія

Діти є однією з найуразливіших груп населення. І особливої уваги вони потребують в умовах   гуманітарної кризи, яку переживає Україна. Внаслідок війни багато хто був переміщений, розлучений з родиною або осиротів. 

Кожна дитина в країні повинна мати змогу користуватися всіма своїми правами. Конвенція ООН про права дитини наголошує, що будь-яка дитина, незалежно від її віку, статі, стану здоровʼя, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності, має право на забезпечення її найкращих інтересів. А належним чином подбати про індивідуальні потреби дитини здатні насамперед батьки та родинне оточення.  

Сім'ї бувають різні: великі, маленькі, біологічні або альтернативні. Кожна сімʼя унікальна, але саме вона — найкраще середовище для гармонійного розвитку дитини. 

Ми прагнемо, щоб у кожної дитини була сімʼя, яка виховує дитину в атмосфері турботи, любові й розуміння. Саме на цьому зосереджена програма “Кращий догляд для кожної дитини”, яку підтримав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) з метою забезпечити найкращі інтереси кожної дитини в Україні. Діяльність програми розгортається у трьох наступних напрямках.

Фото без опису

Три кроки програми

1.Підтримка сімей завдяки розвитку соціальних послуг і вдосконаленню роботи фахівців.

Відповідно до Статті 9 Конвенції ООН про права дитини, всі зусилля суспільства повинні бути спрямовані на те, щоб дитина виховувалася у рідній сімʼї. Дітей не можна розлучати з їхніми батьками, крім випадків, коли батьки не в змозі піклуватись про них належним чином та/або існує ризик життю та здоров'ю дитини. Щоб зберегти цілісність біологічних родин та запобігти непотрібному розлученню батьків і дітей, ЮНІСЕФ підтримує державних та недержавних партнерів у  розвитку системи інтегрованих соціальних послуг і  посиленні роботи фахівців соціальної сфери. Важливими умовами є достатня кількість спеціалістів і їхня кваліфікація.

Родини, в яких існує ризик розлуки дитини з рідними, потребують особливої уваги. Запобігти роз’єднанню сім’ї покликані механізми соціального захисту, як-от грошова підтримка, соціальні послуги, психосоціальна допомога, забезпечення інклюзивної освіти, забезпечення медичних, в т.ч. реабілітаційних послуг, забезпечення доступу до безпечного житла та ін. Соціальні послуги для сімей з дітьми мають створювати безпечний простір для розвитку дітей.  

2.   Розвиток усиновлення та різних форм сімейного виховання. 

Війна, що триває в Україні, призвела до того, що діти, які втратили одного або обох опікунів, залишаються без достатньої підтримки. Якщо обставини склалися таким чином, що дитина все ж була вилучена з біологічної родини, важливо забезпечити доцільний догляд за нею. Аби кожна дитина знайшла свою родину, ЮНІСЕФ допомагає партнерам  розвивати усиновлення та різноманітні сімейні форми виховання.

Зокрема, це:

  • Опіка та піклування;
  • Прийомні сімʼї;
  • Дитячі будинки сімейного типу;
  • Спеціалізований сімейний догляд (наприклад, взяття на виховання дітей з інвалідністю).

А також послуга патронату над дитиною.

3.   Трансформація закладів інституційного догляду.

Одним із головних викликів в Україні те, що діти, які залишились без піклування батьків, потрапляють до закладів інституційного догляду (школи-інтернати, будинки дитини тощо). 

Усі дорослі повинні робити те, що забезпечує права та потреби дітей найкращим чином. Щоб запобігти потраплянню дітей в інституційні заклади, важливо внести необхідні зміни до нормативно-правової бази та перенаправити фінансування на підтримку сімейних форм виховання та догляду, розвиток соціальних, медичних, освітніх та інших необхідних послуг, а також підтримку соціальних працівників та інших фахівців, які забезпечують якісний догляд та розвиток дітей на рівні громади. 

Стратегії ЮНІСЕФ для досягнення цілей

Пілотування й розширення ініціатив

Щоб запобігти направленню дітей до закладів інституційного догляду, трансформувати такі заклади та покращити догляд за дітьми, ми використовуємо досвід реалізації проєктів у пілотних областях, орієнтуємося на найкращі міжнародні практики та адаптуємо їх до українського контексту. Фокус — на задоволенні  потреб  сімей та дітей, які потребують додаткової підтримки, зокрема у необхідних послугах, безпечному житлі, харчуванні, інклюзивній освіті, а також популяризації практики позитивного батьківства. Пілотний проєкт дасть змогу розробити науково обґрунтований і комплексний підхід до реформування системи догляду, який можна буде масштабувати на всю територію України. 

Кампанія з адвокації та інформування громадськості

Долаємо негативні соціальні стереотипи, згідно з якими сімейний догляд за дітьми з інвалідністю є викликом; позиціюємо соціальних працівників як цінних фахівців; доступно роз'яснюємо, що таке соціальні послуги та альтернативні форми сімейного виховання.

Підтримка уряду в перегляді ролей, функцій та фінансування

Всіх рівнів державного управління України.

Підтримка створення механізмів моніторингу результатів

За добробут і розвиток дітей відповідають дорослі. Уряд здатний консолідувати зусилля усіх партнерів, у тому числі ЮНІСЕФ, для забезпечення кращого догляду та сімейного середовища для кожної дитини в Україні. Працюємо разом над створенням гідного майбутнього. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь