Горінчівська сільська територіальна громада
Хустський район, Закарпатська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Горінчівська громада планує краще майбутнє за підтримки проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Дата: 19.10.2024 19:41
Кількість переглядів: 84

Чи варто планувати майбутнє, коли в країні триває війна? Експерти одностайно відповідають: так! Комплексний план просторового розвитку стане орієнтиром для Горінчівської територіальної громади в цьому процесі, адже документ дозволить визначити пріоритети розвитку та планувати зростання вже сьогодні.

Фото без опису

Вже майже два роки Горінчівська громада, за підтримки проєкту USAID «ГОВЕРЛА», разом із 16 іншими українськими громадами працює над розробкою комплексного плану просторового розвитку.

Мешканці громади хочуть бачити свою територію успішною, комфортною для проживання, з процвітаючим бізнесом і збереженим довкіллям. Комплексний план просторового розвитку — це своєрідний компас, що вказує напрямок до цих цілей. Це водночас і містобудівна, і землевпорядна документація, а також інструмент для досягнення Цілей сталого розвитку.

Фото без опису

З 1 січня 2025 року комплексний план просторового розвитку стане обов’язковим містобудівним документом для громад. Просторове планування допоможе громадам стати стійкими до майбутніх викликів, ефективно використовувати ресурси та залучати інвестиції для розвитку територій.

Цій темі був присвячений масштабний форум у Луцьку, який об’єднав понад 400 представників громад, Верховної Ради, Міністерства розвитку громад та територій, а також архітекторів і урбаністів.

Фото без опису

Під час заходу громади ділилися своїми досягненнями в просторовому плануванні. Зокрема, Горінчівська громада розповіла про досвід залучення максимальної кількості мешканців для подання пропозицій до комплексного плану.

«Працюючи над комплексним планом, ми поділили нашу громаду на сектори й визначили, де може розвиватися туризм і рекреація, промисловість і сільське господарство, житлова забудова та інфраструктура для поводження з твердими побутовими відходами. Комплексний план допоможе нам реалізувати нове бачення громади, а інвестор отримає чіткі правила і знатиме, в якій галузі можна реалізувати свої проєкти», — зазначив Михайло Калинич, Горінчівський сільський голова.

Фото без опису

Наразі, поки громада не має комплексного плану, інвестору доводиться розробляти цілу низку документів для оцінки потенціалу територій, що займає багато часу та вимагає значних фінансових витрат. Зазвичай інвестори не хочуть чекати кілька років, щоб розпочати свій проєкт. Комплексний план надає законодавче підґрунтя з детальним описом територій. Ця документація визначає чіткі правила для інвесторів: де можна будувати підприємства, а де це неможливо через рішення громади зберегти природні ресурси.

Завдяки комплексному плану мешканці можуть бути впевнені, що зі зміною влади на місці їхнього будинку чи зони відпочинку не з’явиться, наприклад, сміттєспалювальний завод. Документація гарантує, що території використовуватимуться за затвердженим призначенням.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь