Горінчівська сільська територіальна громада
Хустський район, Закарпатська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2021 15:00
Кількість переглядів: 359

   Фото без описуСьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі.

Дата обрана не випадково: 14 листопада - день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смертельні наслідки (після атеросклерозу і раку).

Понад 199 мільйонів жінок у світі живуть з діабетом. За прогнозами, до 2040 року їх кількість може зрости до 313 мільйонів. Дві з п’яти пацієнток (понад 60 мільйонів у всьому світі) – це жінки репродуктивного віку.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких переважають ожиріння та гіподинамія.

Розрізняють цукровий діабет І типу, або інсулінозалежний, і цукровий діабет ІІ типу, або інсулінонезалежний. За даними МОЗ, в Україні понад мільйон хворих на цукровий діабет, з них більше 200 тисяч є інсулінозалежними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь